NİKOS KAZANCAKİS: ZORBA

Zorba Grek toplum yapısının özüne dair yazılmış çok klas bir roman. Romanların tarih kitaplarının yapamadığını gerçekleştirdiğine dair bir kanıya sahibim. Tarih bilimi genellemeler veya liderler üzerinden anlatılar yapar. Söz gelimi Kanuni Sultan Süleyman, Stalin, Hitler, Napolyon gibi dönemlere damga vurmuş kişiler üzerinden anlatı yapılır. Ancak sokaktaki insanın yaşadıkları, hissettikleri, başına gelenler hakkında çoğu zaman sessiz kalır. Sessiz kalmadığı zamanlarda ise genellemeler yaparak herhangi bir mekanda geçen zaman dilimindeki insanların özünü anlamamızı engeller. Bu bağlamda romanlara büyük ihtiyaç duyduğumuz kanısındayım. Tolstoy, Soljenitsin, Dostoyevski, Bulgakov gibi yazarların romanları sayesinde Rus toplumunun sokaklarında geçen gerçek tarihi hissedebilir anlamlandırabiliriz. Yahut Mithat Cemal Kuntay, Kemal Tahir, Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Alev Alatlı,  gibi önemli roman yazarlarının kaleminden dökülenler Türk toplumunun ve bireylerin yaşadığı tarihi bize anlatır. 

Yani sözün özü roman yazarları ve tabiki şairlerde bize sokağın tarihini, hakikatin özünü verir. Söz gelimi Baki’nin mersiyesiyle kısıtlı bir tarihsel algıya sahipseniz ve hayatınızda Kitabe-i Seng-i Mezarı hiç okumadıysanız gerçek bir tarihsel algıya sahip olamazsınız. 

Tüm bu bağlam bilgisinin ışığında Grek toplumuna, Balkan bunalımları zamanında yaşanan etnik çatışmalara dair gerçek bir tarihsel algıya sahip olmak için Zorba romanı mutlaka okunmalıdır. Grek toplumunun dini inanışları, kadın ve erkek ilişkileri, toplumsal ilişkiler, işsizlik, Balkanlardaki etnik çatışmalar, bölgedeki akan kanın halklar üzerindeki etkileri Zorba romanında karakterler üzerinden derince işlenmiş durumda. Ayrıca Zorba’daki  ince analizleri dikkatle okuduğunuzda Anadolu halkından esintilerde bulacaksınız.

Okumanın Kıymetini anlamanız dileğiyle…

Yazar Hakkında
Toplam 36 yazı
Volkan
Volkan
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara