Covid-19 süreci ile birlikte tasarımcılar da yeni şartlara en uygun tasarımları gerçekleştirmek için kolları sıvıyor. Bunun ile birlikte ilk geri bildirimi verenler arasında Stuck tasarım ekibi yer alıyor. Kullanıcıların herhangi bir butona artık sadece belirli el hareketleri ile temas olmadan aktif olmasını sağlayan tasarım ortaya koyuyor: Temassız Buton: Kinetic Touchless.

Özellikle Covid-19 sürecinin insanlar üzerinde bıraktığı olumsuz etkilerden biri de dokunma problemi. Bir yere dokunduğumuzda ellerimizi hızlıca hijyenik solüsyonlar ya da farklı yöntemler ile dezenfekte etmek büyük önem taşıyor. Bir de içerisinde bulunduğumuz alanlar kamusal alan niteliğine sahipse titizlik derecemiz birkaç kat daha artıyor.
Asansörler de ister herhangi bir kamusal alan isterse yaşadığınız apartman olsun gün içerisinde sayısını tahmin edemeyeceğimiz kadar etkileşime maruz kalıyor. Bu duruma gerek yerelde gerekse tüm dünyada geçici önlemler alınıyor olsa da yeterli düzeye ulaşamamış olması kullanıcı deneyimini olumsuz etkiliyor.
Nasıl Çalışır?
Kullanıcı gideceği asansör içerisinde gideceği kat olan numarayı tespit eder. Ardından içsel olarak parmağını basmak üzere numaraya yaklaştırır. Belirli bir aşamaya geldiğinde sensörler parmağı algılayarak basma işlemini gerçekleştirir.
Burada kullanıcı her ne kadar tasarıma yabancı olsa da gerek butonun hareketi gerekse renk değişimi gerçekleşen eylemi anlamasına yardımcı olmaktadır.




Editör Yorumu: Kamusal alanların yoğun kullanımı sebebiyle temassız tasarım kategorisinde yeni haberleri duyacağımız aşikar. Fakat unutulmaması gereken bir nokta var: Kullanıcıların bu tasarımlara vereceği geri bildirimler.
Kullanıcılar ortaya konmuş olan tasarımı basit ve hızlı şekilde algılayamıyorsa tasarım atıl kalma riski ile karşı karşıya kalabilir. Bu durumdan kaçınmak için tasarım sonrası kullanıcılardan geri bildirim alarak yenileme (revizyon) çalışmalarına gitmek yararlı olacaktır.
Sizin için içerik önerimiz var: WWF ile Doğa Duyarlılığı: Otobüs Tasarım
