Topraksız Tarım – Hydroponic Farming

Düşünen Hayvanların, yaşamlarını sürdürebilmek için bazı temel ihtiyaçları vardır. Bunlardan biri de besin ihtiyacıdır. İnsanlar, bu ihtiyacını karşılamak için ilk dönemler deneme-yanılma yöntemi ile meyveler toplayıp tüketmişler ve avlanmışlardır. Zamanla toplayıp tükettikleri meyveleri ekmişler, tarım yapar duruma gelmişlerdir. Günümüzde Nüfusun artışıyla bir meslek haline gelmiş, çeşitli yollar ile toplumun ihtiyacını karşılamak için meyve-sebze dikim ve toplama işi yapmaya başlamıştır.

Kök Nedir?

   Doğa koşulları içerisinde, bulunduğu meyveden düşen tohum toprağa karışır. Toprakta bulunan nem ve mineral ile bu tohum filizlenir ve yeryüzüne çıkar. Tohum -ağaç türü ise- zamanla gelişir fidan ve ardından onu tohum yapan ağaç gibi bir hale bürünür. Küçük ölçekli bitkilerde bunu daha sade bir biçimde düşleyebiliriz. 

   Yeryüzüne çıkan bitkinin bir de toprağın altında kalan kısmı bulunur. Bunu kök olarak nitelendiririz. Bitki için kök, hayati öneme sahiptir. Bunlara değinecek olursak;

*Bitkiyi toprağa bağlar,

*Topraktan, su ve minerallerin alınmasında rol oynar.

 

Topraksız Tarım Nedir?

Her canlının doğa içerisinde bir frenleme sistemi bulunur. Canlı belirli bir kat sayıya ulaştığı zaman büyüme ve çoğalmasını durdurur.Bu frenleme sistemi toprağın yapısında bulunur.

Topraksız veya dikey tarım, toprak kullanımı olmadan suyun bitki köklerinde akışını sağlayarak yapılan eylemdir. Bu olay içinde suyun mineral ve oksijen düzeyi sürekli yenilenir, bitkilerin sağlıklı bir biçimde büyümesi sağlanır. Bu şekilde bu kat sayı ortadan kaldırılarak canlının büyümesi devam eder.

*Topraksız tarım dikey olarak gerçekleştirildiğinde, toprak ile gerçekleştirilene göre daha fazla bitki yetiştirilme olanağına sahiptir. Bu sayede günümüzde hızla artan nüfusa gereken besini sağlama yolunda, faydalı bir model oluşturur. (Günümüzde topraklı tarımda, artan besin talebini karşılamak adına tohumların genetiği ile oynanmakta, daha fazla mahsül almak adına sağlıksız besinler yetiştirilmektedir.)

Dikey tarımda, topraktaki bazı mineraller bulunmadığından kimi bilim insanlarına göre ürün toprakta yetişen bitki kadar verimli olmamaktadır.

Not: Bu kat sayının kaldırılması durumunun doğruluğu halen tartışma konusudur.

Canlıların Büyüme ve Çoğalma Kat Sayısı Değişirse Ne Olur?

Topraksız Tarım – Hydroponic Farming Örneği

Videoyu oynat

Editör Notu: Videoyu izleyerek Topraksız Tarım – Hydroponic Farming hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Ali Cevdet

Yazar Hakkında
Toplam 162 yazı
Ali Cevdet
Ali Cevdet
Yazar, çizer, anlatır. Yaşamının yegane amacı varoluşunu ortaya koymaktır.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara