Araştırmacılar , 3D baskı, diğer üretim türleri ve geri dönüşüm de dahil olmak üzere sayısız uygulama için doğada bulunanlara benzer dinamik özelliklere sahip yeni bir sentetik malzeme sınıfı geliştirdi.
Avustralya’daki Queensland Teknoloji Üniversitesi’nden (QUT) ve Belçika’nın Ghent Üniversitesi’nden (UGent) ve Almanya’nın Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden (KIT) oluşan bir ekip, çevresel uyarıcılara cevaben geri dönüşümlü polimer özelliklerine sahip sentetik bir malzeme yarattı – bu durumda, araştırmacılar karanlıkta yeşil renk alan madde geliştirdi.
Araştırmacılar, ışığa cevap veren materyaller zaten icat edilmişken, ekibin geliştirdiği materyalleri farklı kılan şeyin ışığın kimyasal bağları yok etmek yerine dengelemek için tetikleyici olarak kullanılması olduğunu söyledi. Bu sebeple ekip, malzemeler için yeni bir isim buldu – ışık stabilize dinamik malzemeler (LSDM’ler).
QUT‘ta bir doktora tamamlarken araştırma üzerine çalışan Hannes Houck, “LSDM‘leri yepyeni bir malzeme sınıfı olarak sunmayı umuyoruz” dedi.
Normal Kimyanın Karşıtı
Spesifik olarak, araştırmacılar materyali naftalinler (güve kovucularda kullanımıyla iyi bilinen bir kimyasal) ve kuplaj molekülleri triazolinedionlar (TAD’lar) kullanarak ortaya çıkardı.
Amerikan Kimya Derneği Dergisi‘nde çalışma hakkında yayınlanan makalede araştırmacılar, malzeme ile uyaranlar arasındaki etkileşimin kimyada normal olanlar ile zıt olduğunu, bu da çalışmalarını malzeme bilimi açısından benzersiz kılan özelliklerin tersi olduğunu söyledi.
Araştırmacılar “Tipik olarak, bir ağ yapısı oluşturan polimer molekül zincirlerini kırmak için farklı dalga boylarında ışık, ek ısı veya sert kimyasallar kullanıyorsunuz” diyor.
Benzersiz reaksiyon
Bununla birlikte, bu durumda, ekip ağı dengelemek için yeşil bir LED ışık ve ağın dağılması, çökmesi ve akması için “karanlık” bir “hafif” tetikleyici kullandı. Araştırmacılar, “Işığı tekrar açtıktan sonra malzeme yeniden sertleşip, gücünü ve dengesini korumakta.” olduğunu belirtti.
Araştırmacılar, “Bu olaya dengesiz bir kimyasal sistem ” dedi. “Yeşil ışığın sabit enerjisi, kimyasal sistemi bu bağlı biçimde tutar ve dengeden çıkarır.
Araştırmacılar, malzemenin sert durumdan bükme durumuna kadar bir anahtar hareketiyle tekrarlayabileceklerini ve ışığın karartılmasının malzemenin mekanik özelliklerini değiştirebileceğini söyledi.