
İskandinav tarzı son yıllarda oldukça popüler hale gelerek dünyanın her yerinde felsefesi ile uygulanmaya başladı. Sadeliği ve renk uyumu ile birlikte doğal eşyaların hakim olduğu tasarımların ortaya çıkmasıyla diğer iç mimari fikirleri de etkilemeyi ihmal etmiyor. 20. Yüzyılın ortalarından bu yana aktif olarak tercih edilen İskandinav iç mimari felsefesi, günümüzde de –özellikle mimari tasarım dergilerinde- trend olmayı sürdürüyor.
- İskandinavya Nedir?
- İskandinav Ülkelerinde Yaşam Koşulları
- İskandinav İç Mimarisinin Temelleri
- İskandinav Tarzı Minimalizm Nedir?
- İç Mimari Basitlik Nedir?
- İç Mimari İşlevsellik Nedir
- İskandinav Stili Nasıl Tasarlanır?
- Renk Paleti Nedir?
- Işık
- Mobilya
- Doğa!
- Aksesuar Elemanları
- İskandinav Tarzınızı Oluşturun!
İskandinavya Nedir?
İskandinavya, Avrupa’nın kuzey ülkelerini içine coğrafyaya verilen isimdir. İsveç, Finlandiya, Danimarka ve Norveç İskandinav Ülkeleridir. Bunun dışında kuzey ülkeleri olarak da dile getirilir. Mimari verilerine bakmadan önce yaşam koşulları hakkında incelemede bulunmak, mimari felsefesini anlamlandırmak için yarar sağlayacaktır.
İskandinav Ülkelerinde Yaşam Koşulları
Son yapılan en mutlu ülkeler araştırmasında listenin başını İskandinav ülkeleri çekiyor. Mutlu olmanın parametrelerine baktığımızda sosyal desteğin bulunması, kişi başına düşen yıllık gelir miktarı, sağlık hizmetleri, kişisel özgürlük seviyesi, hayırseverlik ile birlikte yoksulluğun az olması etkili oluyor. İskandinav ülkeleri, diğer ülkelere baktığımızda pahalı ülke olmasına rağmen alım gücü yüksek olması mutlu olmalarına en büyük etken. Genel itibari ile doğadan uzaklaşmamış, doğal yiyecekler ile beslenmeleri ve devamında stresten olabildiğince uzak olmaları uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlıyor.
Yaşam standardının yüksek olması sayesinde hem işlevselliğe önem veriyorlar hem de maddiyatlarını nasıl kullanmaları gerektiğinin farkındalar. Bu ise İskandinav mimari ve iç mimarisinin ortaya çıkmasındaki en büyük etken.
İskandinav İç Mimarisinin Temelleri
İskandinav tarzının oluşmasında en büyük etken uzun süren kış ayları ve kısa süreli alınabilen gün ışığı oldu. Bu olayları en verimli şekilde avantaja çevirecek müdahalelerde bulunarak bir tasarım ortaya koymalıydılar. Bu sebeplere dayanarak İskandinav iç mimarisini 3 (üç) başlık altında inceleyebiliriz;
- Minimalizm
- Basitlik
- İşlevsellik

İskandinav Tarzı Minimalizm Nedir?
Minimalizmin ana felsefesi az, çoktur. Küçük mekanlarda az eşya ile en az tüketimi sağlamaktır. Bir nevi az ile yetinerek doyuma ulaşmaktır. Bu sayede asıl ihtiyacımız olan şeyleri belirleyebilir, sahip olduklarımızı daha etkili şekilde kullanabilmemize olanak sağlayan bir yaşam sürmemizi sağlar.
Tabii az demek her aile için 2 (iki) sandalye anlamına gelmeyecektir. Öncelikle kullanıcı veya kullanıcı grubunun gerçek ihtiyaçlarını belirlemekten geçer. İhtiyaç listesinde zorunlu etiketine sahip olmayan müdahalelere yer yoktur. Minimalizmi benimseyen bireyler üzerinde yapılan bir araştırmaya bakıldığını daha özgür ve mutlu yaşadıkları ortaya çıkıyor. Bunun en büyük sebebi, kuşkusuz, onları bulundukları mekan alanlarına tecavüz etmeyen eşyalar yer alıyor.
İç Mimari Basitlik Nedir?
İskandinav tarzı için basitlik önemli bir madde idi. Uzun kışlara ve günde sadece birkaç saat ile sınırlı olan güneş enerjisi, uzun ve detaylı iş yapmaları üzerinde büyük bir engeldi. En kısa sürede işlerini halledip, günlük enerjilerini boşa tüketmemeleri gerekiyordu. Hal böyle olunca zorunlu ihtiyaçlarını hızlıca çözüme kavuşturma yolunu seçtiler. Bir diğer önemli husus ise kolay ulaşılır doğal malzemelerdi. Akla ilk gelen ise tabii ahşap.
Ahşap kolay elde etmek ile birlikte hızlıca işlenmesine olanak sağlıyordu. Ahşabın işlendikten sonra dahi hareket etmeyi sürdürmesi, ağaç türleri üzerinde uzmanlaşmalarını zorunlu hale getirdi. Yeri geliyor mimari müdahaleleri de iç mimari müdahaleleri de ahşap malzeme ile fakat farklı ağaç türleri ile gerçekleştiriyorlardı.
İç Mimari İşlevsellik Nedir?
İşlevsellik tüm mimari tasarım akımlarında en önemli maddelerden biri. Tasarım ana hatları ile sorunlara çözüm üretmektir. Bu çözümler ilk aşamada yaratıcı ve işlevselliği barındırmalıdır. İşlevselin sözlük anlamı ise fonksiyonel olma durumudur.
Sorunu çözücü nitelikte olan tasarım bir eylem gerçekleştirir. “Ayakta duran adamın oturması için sandalye yerleştirilmesi.” Bu bir işlevsellik barındırır. Bu sayede adam oturarak bir eylem yerine getirir ve sorunu çözüme kavuşturur.
İskandinav Stili Nasıl Tasarlanır?
İskandinav Mimari ve İç Mimari tarzını uygulamak için –tasarımcıdan tasarımcıya değişse de – bazı yollar mevcut. Bu yollardan bazıları ise;
- Renk Paleti
- Işık
- Mobilya
- Doğa
- Aksesuar Elemanları
Mimari Tasarım Süreci Nasıl İşler?

Renk Paleti Nedir?
Renk paleti, iç mimari tasarım aşamalarında sıklık ile kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Mekan içerisinde kullanılacak olan tüm parametrelerin renk kataloğu çıkarılarak renk paleti oluşturulur. Bu sayede tasarım içerisinde renkler arasındaki ilişki gözle görülür şekilde ortaya çıkar.
İskandinav tarzı için ise güneşin aktif olma süresi oldukça az olduğundan dolayı beyaz, gri ve tonları tercih edilir. Diğer renkler ise tercih edildiğinde pastel varyasyonları seçilerek yumuşak geçişe sahip mekanlar yaratılmaya çalışılır.
İskandinav tarzında tasarımcılar genellikle monokrom renk paletleri tercih ediyor. Bu sayede sert renk geçişlerinin olmadığı, mekan parametreleri arasında yumuşak geçişin sağlanmasını olanaklı kılıyor. Bu seçim sadelik ve minimalizmin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Işık
Işık, tasarımcıların atlamaması gereken en önemli maruziyettir. Işık planlaması yapılmadan oluşturulmuş tasarımlar hiçbir zaman tahmin edilen sonuçları vermeyecektir. Çünkü ışık her mekan için özel bir davranış olmak ile birlikte günün her anında farklı sonuçlar verir.
İskandinav tarzında ise ışık, doğa koşulları sebebi ile fazlasıyla kullanılır. Mekan ile oranlamak koşulu ile geniş ve sık pencereler tercih edilir. Tabii iklimsel olarak seçilen pencerelerin yalıtım kat sayısı yüksek olmalıdır. Pencere üzerinde kullanılan perdeler ise doğal kumaştan ve geçirgen bir yapıya sahip olmalıdır. Bu sayede hem mahremiyet sağlanır hem de gün ışığından yararlanılır.
Mekan içerisinde ışığı etkileyen bir diğer parametrede aynadır. Ayna vasıtası ile küçük mekanlar genişletilir ve ışığın yayılması sağlanır. Bu sayede mekan kullanıcıları ferah bir ortamda bulunma hissine kapılır. Dikkat edilmesi gereken nokta aynaların yer ve malzemesinin dikkat ile seçilmesidir. Aynalar farklı malzeme ile farklı sonuçlar verir.
Yapay ışıklandırma ise yine minimalizm, basitlik ve işlevsellik koşulları dikkate alınarak tasarlanmalıdır. Gereksiz ve fazla ışık mekana yarar değil zarar verir.
Mobilya
İskandinav tarzında mobilya tasarım ve seçimleri gerçekleştirirken doğal malzeme ve organik şekillerin varlığı önemli yer tutar. Bu sayede tasarım, İskandinav felsefesinden uzaklaşılmamış olur. İskandinav mobilya tarzı, kuzey iklimleri ile karakterize edilir. Mobilya yapısı ve biçimi gereği konforu ve sıcaklığı vaad etmelidir. Modernleşmenin de getirisi ile son yıllarda İskandinav mobilyaları gitgide yeni malzemeler ile üretilmeye başlanmıştır. Metal, plastik gibi…

İskandinav Tarzı için Doğa!
İskandinav dini inanç ve yaşam biçimlerinde doğanın payı oldukça fazladır. Doğa ile bağıntılı tanrıları mevcut olmak ile birlikte adaklarını doğaya sunarlar. Her ne kadar yeme alışkanlıkları et ağırlıklı olsa da tahılın değeri büyüktür. İskandinav toplumları bu yaşam biçimini mekanlarına da taşımıştır. Eşyaların malzemeleri de dahil olmak üzere canlı bitkiler mekanların vazgeçilmezidir. Yeşilin sakinleştirici etkisi ile mekanların hem ferah hem de huzurlu olması sağlanır.
Tasarımcıların unutmaması gereken nokta; Doğa canlı ise mekanlar da canlıdır. İskandinav tarzı tasarım atmosferini yakalamak için mekanlarınıza doğal unsurlar ekleyin.

İskandinav Tarzı Aksesuar Elemanları
İskandinav tarzında aksesuar tasarım ve seçimleri oldukça minimal olmalıdır. İskandinav mobilyalarının ana hatları belirgin, doğal malzeme, basitlik ve işlevselliği bünyesinde barındırmalıdır. Renk çeşitlendirmeleri ise yastık ve kumaşlar üzerinde, yumuşak geçişler ile sağlanabilir. Duvarlarda yer alan görseller ise İskandinav felsefesini içerisinde barındırır ise tasarımda önemli aşama kaydedilir. Unutmayın; tasarım mekanın tüm parametrelerini içine alır. Sağlıklı iç mimari tasarımlar için mekanın tüm noktaları özen ile düşünülerek tasarlanmalıdır.
İskandinav Tarzı Oluşturun!
Yazımızın sonunda bir İskandinav tarzı oluşturalım. İlk aşama da renk paletinizi oluşturun. Nötr renkler seçmeniz minimalizmi yakalamanızı kolaylaştıracaktır. İkinci aşamada doğal aydınlatmaya önem vermelisiniz. Doğal ışık her zaman insanlar için en yararlı olan seçimdir. Işıkları mekan içerisinde dağıtmak için ayna kullanabilirsiniz. (Aynanın yeri ve malzemesine dikkat etmeyi unutmayın!) Mobilya seçimine geçtiğinizde doğallık ve renk uyumunu ön plana alın. Karakterize edilmiş mobilyaları tercih etmek, İskandinav tarzına en yakın sonucu elde etmenizi sağlar. Doğa! Mekanınızın karakteri gitgide oturuyor. Sırada canlı bitki tercihleri var. Özelliklerine dikkat ederek, mekanınıza ferahlık ve huzur katacak bitki seçimlerinizi yapın. Son vuruşu Yapmak için hazırlanın! Neredeyse her şey tamam. Aksesuar seçeneklerinizi belirleyin ve diğer parametreler ile uyumu yakalayın. Artık İskandinav Stilinde bir mekana sahipsiniz!