Sinema günümüzde artık 7. sanat olarak kabul görmekte. Bu genel geçer kabulü yadsımakta pek mümkün değil açıkçası. Gün geçtikçe gelişen bir sektör sinema. Küçücük hikayelerden büyük filmler ortaya çıkmakta ve iyi reklamlarla (PR) geniş kitlelere ulaşmakta.
Tarihte sinema bir propaganda aracı olarak da kullanılmıştır. Hitler ve daha birçok hükümet sinemanın bu rolünden faydalanmıştır. Burada değinilmesi gereken konu sinemanın aslında bir sürü parametresi olduğu gerçeğidir. Bu parametreler ile istenildiği gibi bir duygu durumu oluşturmak çoğu zaman mümkündür. Bunun sebebi ise Sinemanın insandaki bir çok duyu ile direkt ve dolaylı olarak iletişime geçebiliyor oluşu. Görme duyusu bakımından en basit şekilde kullanılacak renk bile insanlarda bir takım duyguları açığa çıkabilmekte. Ses yine duyguları harekete geçirmekte önemli bir etmen. Gelişen film endüstrisinde Hareketli sinema salonları ile seyirciler sanki filmin içinde imiş gibi filmi izlemekte, kendini o dünyanın içinde bulmaktadır.
Alt Parametreler
Alt parametre olarak sadece birkaç konuya değinmekte yarar görüyorum. Daha da detaylı merak eden okurlar gerekli akademik araştırmayı yaparak bilgi sahibi olabilirler. Renk olgusu. Renklerin insanlarda oluşturduğu kimi duygu durumları vardır. Bunlardan bazıları;
KIRMIZI : Kırmızı rengi canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir. Mutluluğu temsil eder.
YEŞİL : Duygusal olarak bizi en çok etkileyen bir organımız olan kalp organının , bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülür. Kan akışını düzenler.
SİYAH : Duygusallığı ve hüznü simgeler.
MAVİ : Mavi renk gökyüzünün ve geniş ufukların, denizin simgesidir. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler.
* Renklerin insanların üzerindeki çağrışımları birçok alanda kullanılmaktadır.
Sesler
Arka planla olan sesler insanları farkında olmadan etkilemektedir. Gergin bir arka plan müziği, genellikle korku filmlerinde kullanılır. Böylece seyircinin o ruh haline bürünmesi sağlanmaktadır.Bir sahil düşünelim. Geniş açı ile sahil çekilmektedir. Eğer arka planda huzurlu bir müzik çalıyor olursa insan sahilinde derinliğinde, mutlu olacaktır. Fakat arkada gergin bir müzik çaldığında, seyirci hemen gerilecek ve olumsuz olaylar beklemeye başlayacaktır.
Sonuç
Bu sebeple Sinema birçok sanatı içinde barındırabilen bir disiplindir. Bunu iyi kullanan yönetmen ve yapımcılar takdir edilesi yapıtlar ortaya koyar ve takdir toplarlar. Bunu yapmak içinse bir hayli bilgi birikimini kendinde barındırması şarttır.
Bir önceki sinema yazımız; Bir Gelecek Eleştirisi – Black Mirror