






Ulaşım | 9/10 |
Hizmet | 8/10 |
Özet | Ortalama 8.5 |
Şerefiye Sarnıcı, 428 ve 443 tarihleri arasında İmparator II.Theodosius tarafından, Bozboğan Kemeri (Valens Su Kemeri) vasıtasıyla su depolamasını sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Belgrad Ormanı ve civarındaki su kaynaklarından, Bozdoğan Kemeri kanalı üzerinden “Nymphaeum“, “Zeuksippos Banyoları” ve “Büyük Saray“a su taksimi yapılmaktaydı. Bu su dağıtma işlemi Şerefiye Sarnıcı’nın yapımına öncülük etti. Sarnıç, 4.yüzyılda yapılan Binbirdirek Sarnıcı ve daha sonra 6. yüzyılda yaptırılan Yerebatan Sarnıcı ile birlikte İstanbul’un su ihtiyacını yüzyıllar boyu sağlayan su deposu görevini üstlenmiş bir eserdir.
Konum
İstanbul’un Çemberlitaş semti, Binbirdirek Mahallesi, Piyerloti Caddesi üzerinde bulunan tarihi yapı; eski belediye konservatuvarı, sonra Eminönü Belediyesi‘nin eski binasının hemen altında yer almaktaydı.
Hakkında
Tarihi yapının iç ve dış kısmı aslına uygun bir duruma kavuşturularak dış cepheye giydirilen çelik konstrüksiyon ve cam yüzey ile tarihi eser korunaklı hale getirilmiştir. Restorasyonda yapı Yerebatan Sarnıcı gibi sadece kendisinin sergileneceği bir müze olarak tasarlanmış, bu işlevine uygun olarak restorasyonda üst giriş setinde tamamen şeffaf bir giriş binası tasarlanmıştır. Tasarımda amaç, 19. Yüzyıl duvarının yapılacak giriş binasından koparılması, sarnıcın 19.yüzyıl giriş duvarının önde yapılacak olan yapıdan farklı olduğunun algılanmasıdır.

Sütunlar Hakkında

Şerefiye Sarnıcında, Korint Üslubunda Sütun Başlığı kullanılmıştır.
Antik mimarlıkta kullanılan düzenlerden bir diğeridir. MÖ. 5.yy ‘ da kullanılmaya başlanmıştır. Korinth başlığı yukarıya doğru genişleyen sepet şeklindedir. Başlık, acanthus yaprakları, volütler oluşturan helixler ve abakustan oluşur. Abakus dört cephede bir rozetlerle süslenmiştir. Başlık üzerine İon başlığındaki gibi arşitrav yerleştirilir. (Kaynak: arkeopolis )